Єдина Країна! Единая Страна!

6 причин провалів на співбесіді у Вашому голосі



Це сталося! Вас запросили на співбесіду. І не просто запросили - ви встигли поспілкуватися й з рекрутером, і з лінійним керівником і тепер з нетерпінням чекаєте позитивного вердикту. Проте, на ваше здивування, рішення компанії - не на вашу користь. Як же так? Ви ж розповіли все, що знали, ваша компетентність не піддається сумніву - і на тобі. Що ж ви сказали не так?


Розглянемо 6 найбільш ймовірних голосових провалів на співбесіді:
1. Ви говорите занадто голосно. Саме по собі це не гріх, але якщо в компанії прийнято говорити «упівголосу», ви мимоволі сприймаєтеся як голосний шум або перешкода. До речі, якщо ви розмовляєте тихо і співрозмовник вас постійно перепитує - це теж погано. Уміння оцінити й узгодити тон і гучність голосу - плюс бал у вашу скарбничку.
2. Ви говорите без упину. Часто згадується фраза «заливався солов'єм». Це про вас? Вживайте заходів. Немає нічого поганого в докладній розповіді про свої обов'язки. Але немає нічого гірше закоханої у свій голос людини, що норовить розповідати багато й ні про що. Співбесіда - це діалог, а не монолог - візьміть до відома.
3. Ви говорите не про те. Іноді кандидат починає відповідати на запитання в стилі «не про те». Наприклад, на запитання, «Скільки людей у вас було в підпорядкуванні?» випливає відповідь: «По-різному. Наприклад, коли я працював у компанії Н, ми робили проект, великий проект, з мільйонним бюджетом, багато людей було задіяно...» і ще хвилин на 10 спогадів «не про те». Коротка відповідь «від трьох до десяти, на останньому місці роботи - 7» - послужить вам більшу послугу, чому попередній варіант. Не бійтеся перепитувати, якщо ви не розумієте, що конкретно має на увазі ваш співрозмовник. Наприклад, можна перепитати: «Ви маєте на увазі загальний діапазон кількості підлеглих або на останньому місці роботи?». Якщо питання «по справі» - воно доречне і не видасться зайвим.
4. Ви говорите суржиком. Цим часто грішить молодь. Зрозуміла ситуація, коли в російськомовну фразу вводиться українське слово і навпаки, що відображає певний смисловий аспект фрази. Або коли здобувач вживає англомовний термін, що не має аналогів у рідній мові. Але коли в одній фразі намішані словосполучення й слова з декількох мов, погано узгоджені й з помилками - це ознака безграмотності й невміння володіння мовою. Якщо на посаді, на яку ви претендуєте, обов'язкова грамотна мова - ви у чорному списку.
5. Ви непомірковано використовуєте сленг. Використання сленгу і неформальних мовних конструкцій у побуті припустиме, а от у бізнесі - не завжди. Мова не йде про програмістів або рекламістів - вони спілкуються на своєму, на «марсіанському». Конкретизується ситуація, коли застосування сленгу (наприклад, для продавців або юристів) не є ні правилом гарного тону, ні ознакою професіоналізму.
6. Ви непослідовні при викладі власних думок. Часто на співбесідах доводиться спостерігати, як здобувач, почавши розмову про одне з місць роботи, захоплювався й перескакував на іншу тему. Стрибок, ще стрибок - і от він уже безпомічно дивиться на рекрутера. Про що спочатку говорив - не може згадати, а перепитати «А про що, власне кажучи, була мова?» - соромно. Ні, звичайно, є умільці, що умудряються пам'ятати свої репліки на п'ять кроків назад. Проте, це - скоріше виключення. Крім того, не всі керівники можуть услідкувати за «польотом думки» кандидата. А якщо керівник не услідкував - він сам на себе (або на кандидата) розсердився - позитивне враження малоймовірне.
І виходить цікава річ - співбесіда пройшла насичено, у вас може залишитися відчуття легкої непогодженості, яке ви списуєте на хвилювання й «життєвість» ситуації, утішаючи себе тим, що й інші кандидати - не кращі. Проте, якщо хоча б один з пунктів статті - про вас, це один з мінусів на вашому резюме після співбесіди. Іноді цей мінус стає вирішальним.
Тому потрібно запам'ятати 2 головних правила зустрічі:
1) Співбесіда, як вальс, - танець парний. Вам потрібно не тільки «вести самому», але й прислухатися й придивлятися до вашого співрозмовника. Постійно відслідковувати ситуацію - чи не занадто голосно ви говорите, не чи утомився він від вашої мови, не чи супить невдоволено брови... Не потрібно завмирати, виявивши неуважність співрозмовника. Простіше відразу перейти до другого пункту:
2) Не бійтеся отримувати зворотній зв'язок під час співбесіди. Звичайно, не потрібно постійно перепитувати: «Я правильно вас зрозумів?», але уточнювати моменти, які викликають у вас питання - необхідно. По-перше, ви краще відповісте правильно після уточнюючого питання, ніж будете розпинатися добрих 15 хвилин «не по темі». По-друге, якщо питання задаються правильно й у необхідній кількості - це скоріше в плюс вам, ніж мінус. Іноді з питань кандидата можна довідатися про нього більше, чим по самопрезентації.
Тому згадаємо стару добру фразу "Уміння слухати співрозмовника - це й уміння слухати самого себе" - і будемо її завжди пам’ятати і дотримуватись, щоб досягти успіхів на співбесіді.
За матеріалами ресурсу: rabota.ua