Єдина Країна! Единая Страна!

Українці мріють про гнучкий графік роботи, часті відрядження і власний бізнес

    Більшість українців хочуть бути фрилансерами, обіймати керівні посади та працювати за кордоном. Про це свідчать результати опитувань, проведених протягом останнього року Дослідницьким центром Міжнародного кадрового порталу hh.ua.

    Так, згідно з опитуванням, в Україні 60% офісних працівників так чи інакше мали досвід роботи фрилансерами, а хоче таким способом заробляти гроші 91% українців. Робота на фрілансі здається досить привабливою і тим, хто ніколи із цим не стикався (80%, або 31% загальної кількості респондентів). Найчастіше цей вид зайнятості зустрічається серед IT-фахівців, маркетологів, рекламістів і консультантів. Загалом фрилансинг цінують за гнучкий графік роботи, відсутність прив'язки до офісу і можливість вирішувати справи у зручний час. .
    Також 95% опитаних відповіли, що хотіли би працювати за гнучким графіком. Більшість українських працівників вважають гнучкий робочий графік вагомою перевагою умов роботи. Вони бачать у ньому безліч вигод, як для себе особисто, так і для бізнесу. Але таку актуальну можливість, як плаваючий графік, пропонують далеко не всі компанії на ринку. Також більшість українців хотіли би мати власний бізнес. Так, 82% з тих, хто працює за наймом, замислювалися про власний бізнес. Ще у 15% респондентів вистачило сміливості почати свою справу і лише 3% опитаних ніколи не приваблювала така перспектива. 


    Водночас, 91% українських фахівців з вищою освітою мають чіткий намір емігрувати або ж розглядають перспективи працевлаштування за кордоном. Майже половина респондентів (48%) відповіла, що має серйозні наміри виїхати з України. 43% опитаних зізналися, що іноді розглядають можливість пошуку роботи за кордоном, і лише 4% зовсім не планують виїжджати з України. У той же час, 5% респондентів хочуть використовувати навчання за кордоном для того, щоб залишитися там працювати. 
    Найпривабливішими для еміграції вважають країни Європи (63%), США або Канаду (42%), Австралію (20%) та Росію (14%). 16% опитаних відповіли, що їм байдуже, куди емігрувати, аби були хороші умови життя. Менш популярними виявилися Азія (8%), Південна Америка (5%), Африка (3%), хоча і туди знайшлися охочі виїхати. 
    Головними причинами виїзду молоді за кордон вважають: відсутність гарного майбутнього для себе і своєї сім'ї в Україні (71%), низький рівень оплати праці (44%), відсутність умов для професійної самореалізації (41%) та нестабільну політичну ситуацію (34%). Більшість респондентів вважають, що емігрувати краще в молодому віці. При цьому, навчання за кордоном не вважають найпростішим способом побудувати там кар’єру.

За матеріалами Тиждень.ua